Sıkça Sorulan Sorular

Deterjan kokusundan öksürük

Yağ sökücü zehirler mi?

Küçük çocukların yanlışlıkla içebilecekleri yakıcı (korozif) maddeler kezzap, tuz ruhu, kireç çözücü, çamaşır ve bulaşık deterjanları, çamaşır suyu, lavabo açıcılar, yağ çözücü gibi temizlik amacıyla kullanılan güçlü asit veya alkali karakterde toz veya sıvı maddelerdir. Bunların içilmesi ciddi sonuçlar doğurur.

Temizlik malzemeleri boğaza zarar verir mi?

Çok amaçlı toz ve sıvı temizlik ürünlerinin içeriğinde bulunan kimyasallar ise gözde tahriş, yüksek dozda maruz kalındığında ise ciltve solunum yollarında alerjik reaksiyonlara yol açıyor. … Halı ve kumaş temizleyicileri ciltte kaşıntılara, solunması halinde ise burun, boğaz ve solunum yolu tahrişine neden oluyor.

Çamaşır suyu boğaz tahrişi yapar mı?

Çamaşır suyu gibi ev temizlik ürünlerinin kokuları boğazı tahriş ederek, öksürüğe neden olabiliyor.

Çamaşır suyu akciğerlere zarar verir mi?

Prof. Dr. Görgüner, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz" diye konuştu.

Kireç sökücü zehirler mı?

Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar ortaya çıkarabilir. … Baygın halde aynı gazı solumaya devam edince de ölüme neden oluyor.

Deterjan zehirlenme belirtileri nelerdir?

Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur.

Temizlik malzemeleri zehirler mi?

Temizlik işlerinde kullanılan malzemeler, farklı kimyasal maddeler içerirler, bu maddelere sık ve yoğun maruziyet solunum yollarında önemli hasarlara yol açabilir. Özellikle astım, kronik bronşit, KOAH gibi hastalıkları olan kişilerde daha ciddi solunum problemleri yaşanabilir.