Sıkça Sorulan Sorular

Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C'dir.Dec 14, 2020

Ferritin yüksekliği hangi hastalıklara yol açar?

Ferritinin miktarının normalden yüksek olması, kişinin libidosunu ciddi anlamda düşürür. Cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Ayrıca kalp ve damar sorunlarına yol açabilir. Açıklanamayan yorgunluk ve kilo kaybı, ferritin yüksekliğinin yol açabileceği diğer sorunlardır.

Ferritin fazlalığı nasıl düşürülür?

Ferritin yüksekliği tedavisinde ise ilk olarak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi istenmektedir. Uzun süreli egzersizler, kahve ve yeşil çay tüketimi, çinko ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından yeterli miktarda alınımı demir emilimini azaltmaktadır.

Kandaki demir oranı yüksek olursa ne olur?

Fazla demir halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere; karaciğer sirozu ve kalp kasında fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor.

Demir ve ferritin aynı şey mi?

Ferritin, demir içeren bir kan hücresi proteinidir. Ferritin vücudunuzdaki demirle aynı şey değildir. Bunun yerine ferritin, vücudunuza ihtiyaç duyduğunda demiri tutan ve serbest bırakan bir proteindir.

Ferritin yüksekliği nelere sebep olur?

Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C'dir.

Ferritin kaç olmalı Osman Müftüoğlu?

Benim alt sınırlarım ikisinde de aynıdır. Bana göre, kanımızda demir de, ferritin de 50'nin altında olmamalıdır. 30'un altı “aman dikkat!”, 20'nin altı ise “acil durum” işareti sayılmalıdır. Eksik demir de süratle yerine konmalıdır.

Ferritini düşürmek için ne yemeli?

Bazı durumlarda yalnızca beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, ferritin seviyesinin düşmesi için yeterlidir. Bu durumda hekim, belirli bir süre ile kahve, yeşil çay, kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesini; çinko, magnezyum gibi minerallerin alınmasını önerebilir.