Sıkça Sorulan Sorular

Gerekçe nasıl yazılır

Gerekçe nasıl bulunur? Gerekçe bildiren cümleler, başına "çünkü" bağlacı getirilerek okunabilir. "Hafta sonu sizinle pikniğe gidemeyeceğiz; İzmir'den amcamlar geliyor." Pikniğe gidememenin gerekçesi İzmir'den misafir gelecek olmasıdır. ÖSS'de "gerekçe" ile ilgili sorular sorulmaktadır.

Gerekçe ne demek cümle içinde?

Gerekçe anlamı taşıyan cümleler, bahsedilen bir eylemin gerçekleşme nedenini içeren ifadelerdir. Yani bir eylemin, olayın veya durumun gerçekleşmesi için cümle içerisinde geçerli bir neden belirtilmektedir. Aslında neden – sonuç ve amaç – sonuç cümleleri, gerekçeli yargılara örnek gösterilebilir. …

Yasal gerekçe ne demek?

Gerekçe; hükmün dayanaklarının akla, hukuka ve maddi olaya uygun açıklamasıdır. Gerekçenin dosyadaki bilgi ve belgelerin yerinde değerlendirildiğini gösterir biçimde; geçerli, yasal ve yeterli olması gerekir.

Nitelendirme ne demek?

Niteleme: Varlıkların durumlarını, renklerini, şekillerini belirtme.

Yadsıma ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yadsımanın iki anlamı bulunuyor. Birincisi “Yadsımak işi, yokumsama, inkâr” demek oluyor. İkinci olarak da psikolojide mantık dalında “Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy” anlamına geliyor.

Bir cümlenin gerekçesi nasıl bulunur?

Yargı gerekçesi cümlelerinin bulunmasını isteyen sorularda cümledeki neden sonuç ilişkisine bakmak gerekmektedir. Bu şekilde yargı cümleleri çok kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Bu tarz cümlelerde yapılan işlerin hangi neden ile yapıldığından bahsedilmektedir. Bu tarz cümlelerde neden sonuç ilişkisi daima bulunur.

Varsayım nedir ve örnekler?

Varsayım kelimesinin sözlükteki anlamı: Deneylerle henüz yeter derecede doğrulanmamış, ancak doğrulanacağı umulan teorik düşünce, faraziye, hipotez. Örnek Cümleler: * Diyelim ki bu yasa oy çokluğuyla kabul edildi, sonuçları ne olur? * Farz edelim bu işi bıraktın ve iş bulamadın, ne yaparsın?

Cümlenin gerekçesi nasıl bulunur?

"Numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki yargının gerekçesidir?" ifadesiyle sorulan sorularda gerekçe olabileceğini düşündüğünüz cümlelerin başına "çünkü" getirerek o cümlenin gerekçe olup olamayacağını anlayabilirsiniz: Biraz acele etmeliyiz, (çünkü) Uçağın kalkmasına bir saat kaldı.