Sıkça Sorulan Sorular

Idari yargının görev alanı

1961 Anayasası, m. 140/II: “Danıştay, idari uyuşmazlıkları ve dâvaları görmek ve çözümlemek, Bakanlar Kurulunca gönderilen kanun tasarıları hakkında düşüncesini bildirmek, tüzük tasarılarını ve imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerini incelemek ve kanunla gösterilen diğer işleri yapmakla görevlidir.

Idari yargının görev alanı nelerdir?

İdare tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem ve eylemlere karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkemeler idare mahkemeleridir. İdari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesi idare mahkemesidir. Vergi mahkemeleri ve Danıştay'ın kanunlarla görevli kılınmadığı tüm dosyalar idare mahkemelerinde görülür.

Idari yargının görev alanı nasıl belirlenir?

İdari yargının kendine özgü bir görev alanı yoktur. Dolayısıyla bir takım uyuşmazlıkların idari yargının görev alanı dışına çıkabilmesi yasa koyucunun takdirindedir, isterse adli yargıyı görevli kılabilir.

Idari yargı düzeni içerisinde yer alan mahkemeler nelerdir?

İstinaf ve temyiz kanun yolu incelemesi de dahil olmak üzere idari davalara bakma görevi şu mahkemelere aittir:

  • İdare mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
  • Vergi mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
  • Bölge idare mahkemesi (İstinaf mahkemesi),
  • Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).

Idari yargıdaki görevli merciler nelerdir?

Ülkemizde idari yargı mercileri, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemeleri ve ilk derece İdare ve Vergi Mahkemeleridir. İdari yargıda açılan davalara idari dava adı verilir. İdari yargıda iptal ve tam yargı davaları olmak üzere iki tür idari dava vardır.

Idari yargı hakim hangi davalara bakar?

danıştayda, bölge idare mahkemesi , idare mahkemesi ve vergi mahkemesinde görev yapan, kişiler ile idare arasındaki anlaşmazlıkllar ile ilgili davalara bakan (rüyet eden) yargıçlardır.

Idari yargı hakimi ne iş yapar?

İdari hakimin görevi, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu kapsamında, idari niteliği olan dava ve dosyalara bakmakla görevli olan hakimlerdir. İdari Hakim Ne İş Yapar ve Nasıl Olunur? … İdari hakimler; İdare Mahkemelerinde, Vergi Mahkemelerinde, Bölge İdare Mahkemelerinde ve Danıştay'da görev yaparlar.

Idari işlemin ölçütleri nelerdir?

İdari işlemin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat olmak üzere 5 unsuru vardır ve idari işlemin bu unsurlarında bir sakatlık olması işlemi sakatlar.