Sıkça Sorulan Sorular

Binaların depreme dayanıklılığını kim tespit eder

Peki, depreme dayanıklılık testini kim yapar? Binanın depreme karşı dayanıklılık analizi; belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılabilir.06-Apr-2021

Bina kontrolü için nereye başvurulur?

Risk tespiti için nereye başvurulacak? Riskli bina ihbarı için Bakanlık tarafından bir telefon hattı kurulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Tapu Kadastro Çağrı Merkezi ALO 181'e konu hakkında her türlü görüşü iletebilirsiniz.

Bina kontrolü nasıl yapılır?

Uzmanlar tarafından alınan karotlarla ve yapılan röntgen görüntülemeleri sonrası bilgisayar üzerinde üç boyutlu simülasyon hazırlanır ve deprem test raporu yazılır. Binadan alınan karotlar ve numuneler, yapı laboratuvarında test edilir ve binanın betonlarının olası risklere dayanımı belirlenir.

Evlere deprem testi nasıl yapılır?

Özel olarak üretilen bir röntgen cihazı aracılığı ile kolon içerisinde bulunan demirlerin çapı ve adetlerin ölçümleri yapılır. Bilgisayar yardımı ile yapının 3D modeli çizilir ve ardından binaya depremin etkileri yüklenerek dayanıklılık testi gerçekleştirilir.

Deprem testi kaç para?

Deprem testi fiyatları binaların kat sayısına göre değişkenlik gösteriyor. 3 bin TL'den başlayan fiyatlar, 10 katlı binalar farklı yönetmelik kapsamına girdiği için 15 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Bina hasar tespit raporu nereden alınır?

Hasar tespit çalışması yapılan evlerde, artçı sarsıntılar nedeniyle artan bir hasar durumu varsa vatandaşların, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine, AFAD'ın kurduğu kriz merkezine, valiliğe, kaymakamlıklara başvurarak, bilgi vermesi öneriliyor.

Bina hasar tespiti kim yapar?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce, mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet, sel, heyelan, deprem gibi afetler sonrası afetin binaya verdiği hasarı, dünyanın her yerinde olduğu gibi gözlemsel olarak değerlendiriyor, sınıflandırılmasına yönelik hasar tespit işlemlerini yürütüyor.

Bir binanın sağlam olduğu nasıl anlaşılır?

Bir binanın toprak altında ne kadar çok katı var ise o kadar sağlam ve depreme dayanıklı olduğu anlaşılmaktadır. Bir binanın depreme dayanıklı olması için en az 1/3'ü kadarının toprak altında olması gerekmektedir. Zemin Raporu: Zemin raporu bir binanın sağlam olduğunu anlama yolları arasında yer almaktadır.