Sıkça Sorulan Sorular

Epidermal kistler, cilt veya yüzeyel cilt altı doku içerisindeki epidermal hücrelerin çoğalması sonucu oluşan içi keratin yıkıntısı ile dolu olan kistik tümörlerdir. Genellikle baş ve boyun bölgesi olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir.

Epidermoid kist neden oluşur?

Genellikle embriyo döneminde ortaya çıkan dermoid ve epidermoid kistler, deri altında yağ ve keratin gibi maddelerin birikmesi sonucu oluşur. Çoğunlukla boyun bölgesinde görülür.

Epidermal kist büyür mü?

Yüzde Epidermoid Kist Cilt altında kolayca hareket eden ve genellikle yavaş büyüyen keseciklerdir.

Epidermal kist tekrarlar mı?

Cerrahi tedavi: genellikle cerrahi yöntemler tedavi olarak kullanılır. Bu girişimde başarı oranı yüksektir. Epidermoid tabaka yani kistin olduğu alan tamamen çıkartılır. Kist sıvı halde yada içi dolu katı olabilir. sıvı halde bulunan epidermal kistin içi boşaltılabilir yalnız bu işlem sonrası tekrarlanabilir.

Hangi kistler tehlikelidir?

Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.

Epidermoid kist zararlı mıdır?

Epidermal kistler, spontan olarak veya travma sonrası ortaya çıkan, her yaş grubunda görülebilen, nadiren kötü huylu olabilen, genellikle iyi huylu oluşumlardır. Bazı durumlarda kistler enfekte olup akıntılı yaralar oluşturabilir, kırmızı ve şiş vaziyette görülebilir.

Bebeklerde dermoid kist nedir?

Bebeklerde gebelik süresince genellikle yüzde, kafatasının içinde, bel bölgesinde oluşabilecek, özellikle Dermoid kistler sütür hatlarına sıkışmış olan embriyolojik artıklardan gelişen iyi huylu ve küçük boyutlu olan kist türüdür.

Kist hangi boyutta tehlikelidir?

Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.