Sıkça Sorulan Sorular

Eğitimde hesap verebilirlik

Eğitimde hesap verebilirlik ne demek?

Dışsal hesap verebilirlik ise yöneticilerin kendi performansları hakkında, parlamento veya bir kamu kurumu veya merkezi kuruluşa (Sayıştay gibi) karşı hesap verebilirlikleridir. Eğitim açısından bakıldığında, hesap verebilirliğin amaçlarından biri de, bütün öğrencilerin öğrenmelerini en üst düzeye çıkarmaktır.

Hesap verebilirlik ne demek?

Hesap Verebilirlik (Accountability) Nedir? Merkez bankalarının aldıkları kararlardan, bunların sonuçlarından ve kurumsal yönetiminden topluma karşı sorumlu olması anlamına gelmektedir. Hesap verme sorumluluğu merkez bankası bağımsızlığının bir gereği olup, çeşitli şekillerde yerine getirilebilmektedir.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi nedir?

Şeffaflık ilkesi, şirketin kamuoyu ile doğru, açık ve karşılaştırılabilir bilgi paylaşımını gerektirmektedir. Hesap verebilirlik ilkesi, yönetim kurulunun tepe yönetim performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı hesap verebilirliğinin temin edilmesini gerektirmektedir.

Hesap verebilirlik türleri nelerdir?

Onlara göre, bürokratik, yasal, profesyonel ve politik olmak üzere dört çeşit hesap verebilirlik türü bulunmaktadır (2000b: 418).

Şeffaflık ilkesi nedir?

Şeffaflık; kararların, kurallar ve düzenlemeler doğrultusunda alınması ve uygulanması, alınan kararlardan etkileneceklerin bilgiye erişiminin sağlanması ve bu bilginin de ulaşılabilir, anlaşılır ve somut olması prensibidir.

Hesap verebilirliğin unsurları nelerdir?

Ona göre, hesap verebilirliğin bu yönü, beş unsur içermektedir:

  • Dışsal ve sürekli olarak yapılan açıklamalara kamunun erişebilirliği,
  • Kısıtlanmaksızın ve/veya şarta bağlanmaksızın, propaganda içermeyecek şekilde, hizmetlerin kamuya açıklanması ve gerekçelendirilmesi,

Hesap verilebilirliğin amacı nedir?

Hesap verebilirlik, birbirinden farklı birtakım özellikler taşımakla birlikte, hem kamu sektöründe hem de özel sektörde kullanılan bir kavramdır. Kamu yönetiminde hesap verebilirlik, kendilerine yetki, kaynak ve görev verilen kamu çalışanlarının, sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini sorgular.