Sıkça Sorulan Sorular

Geçerli sebeple feshi, bir haklı fesih nedeni oluşturacak ağırlıkta olmamakla birlikte, işverene bildirim sürelerine uyarak belirsiz süreli iş sözleşmesine son verme olanağı tanıyan hak olarak tanımlayabiliriz.

Geçerli sebeple fesihte tazminat ödenir mi?

Haklı sebeple fesihte ihbar tazminatı almak ya da vermek söz konusu olmayacaktır ve fesih Md.25/II 'ye dayanıyorsa kıdem tazminatı da yoktur. Ancak geçerli sebeple fesihte, ihbar tazminatı da kıdem tazminatı da şartları sağlıyor ise ödenecektir.

Geçerli neden ile haklı neden ayrımı?

Geçerli nedene dayanak sağlayan davranışların İş Kanunu Madde 25'de düzenlenen haklı sebep şartları kadar ağır bir durum oluşturmaması gerekir. İşçinin davranışlarından kaynaklı geçerli nedenle fesihle, haklı nedenle fesih arasındaki ortak nokta kusura dayanmalarıdır.

Geçerli nedenle fesihte ihbar ödenir mi?

İhbar süresine uyulmaması halinde ise fesheden taraf ihbar tazminatı öder. Haklı fesih yapılması durumunda ise ihbar tazminatı ödenmez. Ancak, feshin haksız olduğu sonradan mahkeme kararıyla tespit edilirse feshi yapan karşı tarafa ihbar tazminatı öder.

Haklı sebeple fesih nasıl yapılır?

Bu haklı fesih dilekçesi için ilgili duruma dair işverenin tutanak tutması ve tutanakta imzası bulunan tanıkların beyanlarının saptanması yeterlidir. İş sözleşmesinin işçi tarafından feshi sonucuna ulaşabilmek için sözleşmeyi feshettiği iddia edilen tarafta, yani işçide fesih iradesinin bulunması gerekmektedir.

İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih neleri kapsar?

İşçinin Haklı Nedenle Feshi

  • İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
  • İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü, işveren yahut başka bir işçi, bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

Geçersiz Fesih ne demek?

Geçersiz fesih ise sadece ve sadece işverenin İş Kanunu 18'inci maddeye aykırı fesih yapması durumunda gerçekleşen bir olgudur. … Geçersiz feshin yaptırımı ise kanunda düzenlenmiş olup işveren geçersiz nedene dayalı fesih yapmış ise iş güvencesine tabi olan işçi iş güvencesi hükümlerinden yararlanacaktır.

Haklı Sebep ne demek?

Genel olarak haklı sebep, dürüstlük kuralları gereği, taraflar arasındaki hukukî ilişkiyi çekilmez hâle getiren hukukî olgu olarak tanımlanmıştır[7].