Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte anne baba kan uyuşmazlığı

Gebelikte kan uyuşmazlığı nedir? Gebelikte annenin kanı Rh(-) babanın kanı da Rh(+) olduğunda anne baba arasında Kan uyuşmazlığı vardır. Bebek eğer Rh(+) bir kan grubu varsa anne adayının savunma mekanizması bebeğin kan hücrelerini yabancı bir madde olarak algılar ve onları parçalamaya yönelik bir mekanizma geliştirir.

Hangi kan gruplarında uyuşmazlık olur?

Kan uyuşmazlığı durumu annenin Rh (-), babanın ise Rh (+) olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durum Rh uyumsuzluğu ve ABO uyumsuzluğu olarak iki şekildedir. Kan uyuşmazlığı durumunda hamile kalınmasında bebeği etkileyen bazı durumlar ortaya çıkmaktadır.

Kan uyuşmazlığı olan hamileler ne yapmalı?

Daha sonraki gebeliklerde sorun yaratmasın diye 28-34. Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bebek doğduktan sonra Rh (–) ise yeni bir doza gerek yoktur, eğer Rh (+) ise ilk 72 saat içerisinde mutlaka anneye 2. Doz iğne de yapılır.

Eşler arasında kan uyuşmazlığı olursa ne olur?

Kan uyuşmazlığı, genelde annenin Rh (-) iken, babanın ise Rh (+) olması ve doğacak olan bebeğin ise kanının baba gibi pozitif olması durumunda oluşur. Anne adayının doğum öncesi kan grubunun bilinmesi gerekir. Genelde ˜ oranında ilk gebelikte herhangi bir sorun çıkmaz.

Kan uyuşmazlığı olursa ne olur?

Rh kan uyuşmazlığı gelişmesi halinde bebekte sarılık, anemi, beyin hasarı ve kalp yetmezliği görülür. Hatta tedavi edilmediği durumlarda bebeğin ölümüne yol açar.

Hangi kan grubu hangi kan grubu ile evlenebilir?

A; B ya da AB grubu çocuk doğar. A ve B gruplarının birleşmesinden A; B, AB ya da 0 grubu çocuk doğabilir. AB kan grubuna sahip birisi hangi kan grubuyla birleşirse birleşsin hiçbir zaman 0 kan grubu çocuğu olmaz. 0 kan grubu hangi kan grubuyla birleşirse birleşsin hiçbir zaman AB kan grubu olan bir çocuğu olmaz.

Evlilikte kan uyuşmazlığı hangi gruplarda olur?

Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.

Kan uyuşmazlığı olan çocuğu nasıl etkiler?

Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.