Sıkça Sorulan Sorular

Hangi engelliler araç alabilir

Engel Oranı %90 ve üstündeyse; Engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler de özel tüketim vergisinden muaf olarak bir araç satın alabilirler. %90 ve üzeri rapor ile alınan ÖTV muaf araçları engelli kişinin yakınları da kullanabilir. Her iki durumda da H sınıfı ehliyet zorunluluğu vardır.

Yüzde 40 özürlü raporu olan araba alabilir mi?

%40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. … 'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir.

Engelli araç almak için rapor yüzde kaç olmalı 2021?

Sakatlık yüzdesi  ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.

Hangi hastalar ÖTV’siz araç alabilir?

Yüzde 90 engelli raporu olan vatandaşlar, ÖTV'siz otomobil alımı yapabiliyor. Hastane raporu ile otomobil bayisine giden vatandaşlar ÖTV indirimiyle otomobil satın alabiliyor. Bu noktada fiyat makul olurken, otomobil satış süreci vergilendirmeyi etkiliyor.

ÖTV indirimi için rapor nasıl alınır?

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporunda engel oranı  ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için ise en az @ olmalıdır. Ayrıca “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.

%40 raporu olanlar ÖTV indirimi ne kadar?

%40 Engelli Raporu ile Araç Alım Şartları ve ÖTV İndirim Oranı Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanır.

Yüzde 40 engelli raporu ÖTV indirimi ne kadar?

%40 engelli raporuna sahipseniz, o zaman ÖTV ödemesi %26.3 oranında indirim alıyor. Bu oranda engelli raporuna sahip olanların H sınıfı ehliyet alma zorunlulukları bulunuyor. H sınıfının dışında ehliyet alanlar ÖTV indiriminden yararlanamıyor.

%40 engelli raporu ile alınan aracı kimler kullanabilir?

Soru 6: Engelli adına alınan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Araç sahibi olan engelli kişinin aparatlı işlemlerde birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, %90 ve üzeri için engel kişinin (birinci, ikinci ve üçüncü derece, sözleşmeli sürücü) yakınları kullanabilir.