Sıkça Sorulan Sorular

Istanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun aynı mı?

İstanbul Sözleşmesi'ne uyum doğrultusunda çıkarılan ve sözleşmenin iç hukuktaki izdüşümü olarak değerlendirilen 6284 Sayılı Kanun'un, sözleşmenin temel prensipleriyle uyumlu olsa da sözleşmeden "çok daha dar kapsamlı" olduğu belirtiliyor.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun nedir?

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 NEDİR? … Tamamen kadına yönelik şiddetin önlenmesini amaçlayan, özellikle bunun formülünün toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla gerçekleşeceğini söyleyen İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet kavramını ortaya koyan ve tanımlayan ilk hukuki metin olma özelliğini taşıyor.

6284 sayılı kanun yürürlükte mi?

6284 SAYILI KANUN NE ZAMAN KABUL EDİLDİ? … Ancak kanundaki bazı yetersizlikler sebebiyle, ilgili sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla, 6284 sayılı kanun 8 Mart 2012 tarihinde oy birliğiyle TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiş ve 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İstanbul Sözleşmesi’nin amacı ne?

İstanbul Sözleşmesinin amacı nedir? Sözleşme'nin 1. Maddesinde açıkça belirtildiği üzere Sözleşme'nin amacı; Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak.

İstanbul Sözleşmesi bir kanun mudur?

Anayasa m.90/5 uyarınca, İstanbul Sözleşmesi kanun hükmündedir. … Anayasa'nın 11.maddesi uyarınca, İstanbul Sözleşmesi hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır[8].

İstanbul Sözleşmesi hangi kanun?

Zira İstanbul Sözleşmesi, hala yürürlükte olan 6251 sayılı onaylamayı uygun bulma Kanunu uyarınca, 2011 yılında onaylanmış, bu şekilde Anayasa'nın 90.maddesi çerçevesinde yürürlüğe girmiştir. Aynı zamanda Anayasa'nın md.90/son hükmü uyarınca bu uluslararası sözleşme kanun hükmündedir.

6284 Sayılı Kanun kimleri kapsar?

6284 Sayılı Kanun'un amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.