Sıkça Sorulan Sorular

Plastik şekil değiştirme

Plastik deformasyonda, malzeme katı halde, hacim değişikliğine uğramadan, kristal yapı özelliklerini koruyarak ve kırılma gibi herhangi bir süreksizlik yaratmadan kalıcı olarak şekil değiştirmektedir. Metali plastik şekil değiştirmek için uygulanan gerilmeler genellikle basma gerilmeleridir.

Plastik şekil değiştirme yeteneği nedir?

Zaman faktörü göz önüne alınmadığı takdirde cisim üzerindeki dış etkiler kalktıktan sonra geri dönen şekil değiştirmeler elastik şekil değiştirmeler ve geri dönmeyen kalıcı şekil değiştirmeler plastik şekil değiştirmeler olarak tanımlanır. …

Plastik şekil verme yöntemleri nelerdir?

Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir. Plastik şekil verme için iş parçasının dayanımı düşük ve sünekliği yüksek olmalıdır.

Plastik şekil değiştirme mekanizmaları nelerdir?

Plastik Deformasyon Mekanizmaları

  • Kayma.
  • İkizlenme.
  • Tane Sınırı Kayması
  • Yayınmalı Sürünmesi.

Kalıcı şekil değiştirme nedir?

Cisimler, artan dış zorlamalar altında önce şekil değiştirir, sonra dayanımını yitirerek kırılır. Düşük gerilmeler altında şekil değiştirmeler elastik, yani tersinir dir. Gerilme belirli bir sınırı aşarsa kalıcı yani plastik şekil değiştirme olur.

Plastik deformasyon nedir tip?

Deformasyon, yük veya kuvvet uygulanmasıyla bir örneğin şeklinin değişmesidir. Kuvvet kaldırıldığında obje ilk haline dönebiliyorsa, geçici bir şekil değiştirmesi vardır; buna elastik deformasyon denir. Plastik deformasyon kalıcıdır (irrevesibil). …

Plastik gerilme nedir?

Gerilmenin, malzeme şeklini kalıcı olarak değiştirmeye yeterli olduğu şekil değişikliklerine plastik deformasyon denir. Plastik deformasyonda, dislokasyonların hareketi dolayısıyla atomik bağlarda kopmalar meydana gelir.

İmalat usulleri nelerdir?

Talaşlı ve talaşsız imalat yöntemleri olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır. Talaşlı imalat yöntemleri, tornalama, frezeleme, matkapla delme, taşlama olarak genelleştirilebilir. Talaşsız imalat yöntemleri ise genel olarak, döküm, dövme, soğuk/sıcak çekme, ekstrüzyon ve sac metal işleme olarak ayrılabilir.