Sıkça Sorulan Sorular

Smear nasıl alınır

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.Jun 23, 2020

Smear testi yapılırken acı verir mi?

Smear testi son derece basit ve ağrısız bir işlemdir. Tek kullanımlık vajinal spekulum yardımı ile basit bir fırça yardımıyla rahim ağzından sürüntü örneği alınır.

Smear testi kızlık zarını bozar mı?

Bakirelere smear testi yapılmasına gerek yoktur. Smear alınması esnasında bekaret bozulabilir.

Simir testi kimlere yapılır?

Oldukça basit ve hiçbir ağrıya neden olmayan Pap Smear Testi, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda 1 defa yapılması uygun olan Pap Smear Testi, 30 yaşından büyük kadınlara ise 3 defa ardışık olarak yapılmalıdır.

Simir testinde neler belli olur?

Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.

Smear testi sağlık ocağında yapılır mı?

Kadın ve Aile sağlık ocakları smear testi uygulamaktadırlar. Smear testi yaptırmak isteyen bireyler bu kurumlarda rahatlıkla testlerini gerçekleştirebilirler. Pap smear testi uygulayan bu kurumlar kadın hastalıklarının da hızlı bir şekilde önüne geçilmesi için gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.

Smear testi sonucu pozitif ne demek?

Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.

Bekarlara smear testi yapılır mı?

Cinsel ilişkiye başlamamış kadınlarda yapılmasına gerek yoktur. Rahim ağzı kanserinin sebebi çoğunlukla HPV virüsüdür. Bekarlarda rahim ağzı kanseri açısından risk henüz başlamamıştır. Bu yüzden smear testine gerek duyulmaz.