Sıkça Sorulan Sorular

Ineklerde kızgınlığı artırma

Ineklerde kızgınlık dönemi kaç gün sürer?

İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.

İnek gebe iken kızgınlık gösterir mi?

İnekler gebe kaldıktan sonra kızana gelirse ne olur? Aslında Allah'tan yavru attıkları zaman tekrar kızana geliyorlar. Böylece siz de boşu boşuna beklememiş oluyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var, çiftçilerimiz gebe olan ineklerini pek de kızgınlık olur mu gözüyle bakmazlar, kontrol etmeyi bırakırlar.

İneğin sonunu atması için ne yapmalı?

Doğuma 2-8 gün kala ineklere yüksek dozda D3 vitamini enjeksiyonu doğum felcini ve dolayısıyla da sonun atılamaması durumunu önleyici rol oynar. Doğumu takip eden saatlerde ağızdan verilecek olan kalsiyum jelleri ya da bolleri, kalsiyum ve potasyum kombinasyonu karışımlar yine bu yönden faydalı olacaktır.

İnek neden kızgınlık göstermez?

Havaların sıcaklığı işleri karıştırıyor olabilir. Bunun için moralinizi bozmayın. Özellikle ege kıyılarında sıcaklıkla beraber kızgınlık teşhisi daha zorlaşır. Hatta bazı inekler aşırı sıcaklarda hiç kızana gelmiyor olabilir.

İneklerde kızgınlık süresi kaç saat sürer?

Ortalama 21 günlük üreme döngüsü içerisinde, esas kızgınlık süresi ortalama 12 – 18 (sıcak mevsimlerde 10 saate kadar düşse de) saattir.

Inek kaç günde boğaya gelir?

Gebe olmayan bir inek normal şartlar altında 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bu tamamen hormonel bir saattir, eğer rahimde kist yoksa, uterus yangısı yoksa mutlaka kızana gelir.

İneklerde kızgınlık dönemi nasıl belli olur?

Kızgın ineklerin, ferç'i, pembe, ıslak ve şişkin olup, aynı zamanda yetiştiricilerin Çaraadını verdiği şeffaf, yapışkan akıntı görülür. Kızgınlık sonrası ikinci ve üçüncü günlerinde, düvelerin % 90'ı ile ineklerin % 50'sinde ferçten hafif kanlı akıntı (kanama) olur.